Exploratory testen met de Goal Focus Approach-methode als maatwerk training
Écht goed testen gebeurt wanneer je, naast geautomatiseerd testen, het product met menselijke vindingrijkheid op een creatieve/ exploratieve manier verkent en uitdaagt. Daarbij kijk je niet alleen of het product doet wat het moet doen, maar ook of het onverwacht gedrag vertoont en of het robuust is. De training ‘Exploratory testen met de Goal Focus Approach-methode’ schudt ingesleten denkpatronen over requirement- en risk-based testen op. Zelfs bij de ervaren software ontwikkelaars en testers van digital agency Snakeware die hun thuisbasis hebben in het Friese Sneek.
Polteq testarchitect Wim ten Tusscher ontwikkelde de training ‘Exploratory testen met de Goal Focus Approach-methode (GFA). Deze Polteq methode geeft grip op Exploratory testen zodat het geen “ik doe maar wat” testen wordt. Polteq leerde Snakeware om goed voorbereid en gestructureerd op verkenning te gaan en om zo meer diepgang in het testen te brengen. Juist het gestructureerd exploreren levert – ook voor gevorderden – grote winst op.
Dag 1
De eerste dag begint met het kritisch kijken naar enkele adagia die leven binnen ons vakgebied die ervoor zorgen dat testen oppervlakkig blijft. Al snel blijkt dat exploratory testen een must is voor gedegen testen. Hierna volgt een testoefening. De plenaire evaluatie van deze korte oefening in exploratory testen maakt heel duidelijk dat professioneel exploratory testen lastiger is dan op het eerste gezicht lijkt. Door dit inzicht staan de deelnemers open voor de theorie van de Goal Focus Approach-methode en de daarbij horende hulpmiddelen. De methode en hulpmiddelen geven grip op het exploreren en vergroten de kwaliteit en diepgang van het exploratory testen.
In de middag is het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen in sprint 1 van de rode-draad case. De case is opgebouwd rond een Lego Mindstorms model en een fictief bedrijf. In drie sprints, verdeeld over de drie dagen, wordt de geleerde materie meteen toegepast en het resultaat geëvalueerd, dat werkt heel effectief. In de test refinement van sprint 1 blijkt al snel dat het nog best lastig is om een gedegen plan op te stellen voor het exploratory testen.
De Goal Focus Approach-methode helpt de deelnemers in te zien dat er aanzienlijk meer moet worden getest dan ze dachten.
Dan is het zover, het plan is klaar en het Lego testobject is opgeleverd, er kan getest worden! Binnen een mum van tijd transformeren de deelnemers van passieve luisteraars in enthousiaste onderzoekers die helemaal opgaan in hun werk. Nu komt de moeilijke fase waarin je al testend grip moet houden op het exploratieve werk. De Polteq trainer controleert of de deelnemers werken vanuit geprioriteerde testdoelen of dat ze zijn meegevoerd in de waan van het moment. In het laatste geval zet het herhalen van de theorie van Goal Focus Approach de deelnemers weer op de rails.
Dag 2
We starten met de theorie van de testtechniek ‘data combinatie test’ en een oefening. Testtechnieken zijn prachtige hulpmiddelen, ook binnen exploratory testen, om belangrijke testdoelen gedegen en onderbouwd te exploreren. Na de lunch is er volop tijd voor sprint 2 van de Lego-case. Meer en complexere functionaliteit van het Lego model vraagt om een nieuw plan. Dit betekent gedisciplineerd Goal Focus Approach toepassen en de testtechniek uitwerken om goed beslagen ten ijs te komen voor het eigenlijke exploreren. Het is duidelijk dat de deelnemers geleerd hebben van de eerste sprint. Er komen nu veel verdiepende vragen.
Dag 3
Op de laatste dag wordt een tweede testtechniek behandeld die nuttig is binnen exploratory testen: de ‘procesflow/paden testtechniek’. Met een praktische oefening wordt ook vandaag het geleerde direct geoefend, zodat het voldoende beklijft voor de laatste sprint van de Lego-case. Na de lunch zijn de deelnemers klaar om zich op sprint 3 te storten. Sprint 3 voegt weer extra en complexere functionaliteit toe, die nog meer vraagt van het onderzoek- en analysevermogen van de deelnemers. De Product Owner heeft – doelbewust – een ‘slechte middag’ waardoor hij onduidelijke antwoorden geeft, die de deelnemers dwingt om nog scherper uit te vragen! Er wordt zo fanatiek gewerkt dat deelnemers op vrijdagmiddag extra tijd vragen om door te werken om de vragen rond de werking van het testobject op te lossen. Na nog een laatste testverslag van elk van de drie teams, een verslag dat nu effectief en efficiënt is, wordt de training rond vijf uur afgesloten.
Terugblik
Na drie dagen kijken de deelnemers van Snakeware terug op een zeer geslaagde training. De positieve feedback van de deelnemers is erg fijn om te horen, daar doen we het voor. Vooral het feit dat je ziet dat alle deelnemers, zelfs al zeer ervaren testers, veel diepere inzichten hebben gekregen over testen en in staat zijn om met de aangereikte hulpmiddelen grip te houden op het exploratory testen, geeft veel voldoening!
De volgende diensten zijn gebruikt voor deze case:
“We staan voor kwaliteit en dus moeten we onszelf blijven uitdagen en groeien. Voor onze test engineers zijn we in samenspraak met onze partner Polteq op zoek gegaan naar een maatwerktraining.”
Marco Boonstra, Operations Manager Snakeware
“De training ‘Exploratory testen met de Goal Focus Approach-methode’ schudt ingesleten denkpatronen over requirement- en risk based testen op.”
Wim ten Tusscher, Polteq Testarchitect en trainer