Accessibility: digitale toegankelijkheid voor iedereen
Accessibility is een onderdeel van Usability. Accessibility gaat specifiek over de toegankelijkheid van uw software. Kunnen gebruikers of klanten met een beperking eenvoudig gebruik maken van uw diensten?
Het is een niet te onderschatten grote groep. In Nederland hebben meer dan 3,5 miljoen mensen een beperking die invloed heeft op hun online ervaring. De partij met de beste Accessibility trekt deze grote doelgroep aan.
Om online producten en diensten voor alle Europeanen toegankelijk te maken, is de European Accessibility Act opgesteld. De European Accessibility Act (EAA) of Europese Toegankelijkheidswet in het Nederlands, is de pan-Europese regelgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid.
De EAA bestaat uit algemene toegankelijkheidswetten die gelden voor alle lidstaten uit de Europese Unie. Het doel van deze internationale wet is om de wetgeving rondom digitale toegankelijkheid in de gehele Europese Unie gelijk te trekken.
Samenvattend: digitale toegankelijkheid vergroot de gebruiksvriendelijkheid, vindbaarheid en inclusiviteit.
Voldoet u aan de WCAG Richtlijnen en EAA Wetgeving?
Digitale toegankelijkheid gaat over het toegankelijk maken van uw digitale producten en diensten voor iedereen. Zodat ook mensen met een beperking uw digitale producten en diensten kunnen begrijpen.
Digitale toegankelijkheid vergroot de gebruiksvriendelijkheid en de vindbaarheid van uw digitale producten en diensten.
Om deze digitale toegankelijkheid te borgen bestaat er een richtlijn onder de naam Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze richtlijn is op dit moment alleen verplicht voor (semi-) overheidsinstellingen.
Met het in werking treden van de European Accessibility Act (EAA) in juni 2025 verandert dat. Met deze Europese wet wordt de WCAG richtlijn aangescherpt en verplicht voor álle (nieuwe) digitale producten en diensten.
4 principes van de WCAG waaraan moet worden voldaan:
- Waarneembaar; de website (en elementen op de website) kunnen ervaren en gebruiken met de zintuigen die voor hen beschikbaar zijn
- Bedienbaar; content op de website kunnen vinden en gebruiken, ongeacht de manier waarop men er gebruik van maakt, bv met hulptechnologie
- Begrijpelijk; de content kunnen begrijpen en snappen hoe de website werkt. Dit geldt óók voor software
- Robuust; de content wordt als betrouwbaar geïnterpreteerd door een breed scala van gebruikers
Polteq staat al ruim 20 jaar bekend om zijn expertise op het gebied van softwaretesten. De Testprofessionals van Polteq beschikken over kennis van de WCAG richtlijnen en hebben ruime ervaring met het testen van software op de naleving van deze normen. Ze begrijpen de complexiteit van digitale systemen en kunnen problemen identificeren die de toegankelijkheid in gevaar brengen.